Cara Masak Bubur Pulut Hitam - Cara membuat resepi bubur pulut hitam.. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Tuan yang makan ada la 2,3 sudu tapi yang lain semua en papa yang bedal makan. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Siap telefon kak noor lagi. Sajikan bubur ketan hitam beserta dengan saus santan.
1 cwn pulut hitam 1 mangkuk santan gula secukup rasa 1 helai daun pandan ½ st garam cara2: Cukup terasa lemaknya juga kerana saya menggunakan santan segar. Isi ayam ni boleh juga disimpan sikit untuk ditaburkan atas bubur masa nak makan nanti. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Cuci bersih beras pulut hitam, rendam 2 jam (lebih elok semalaman beras cantik kembang dan cepat masak).
1 cwn pulut hitam 1 mangkuk santan gula secukup rasa 1 helai daun pandan ½ st garam cara2: Cara membuat bubur ketan hitam : Dengan cara ini tekstur pulut lebih mudah lembut dan proses memasak menjadi cepat dari biasa. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Kalau takda periuk noxxa, boleh buat bubur ni dlm periuk biasa seperti di sini. Jadi ia lagi mudah untuk dimasak dan jimat masa. Rebus pulut hitam dengan 6 cawan air dan daun pandan sehingga lembut guna api sederhana sahaja atau boleh guna pressure cooker.pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Cara untuk masak bubur pulut hitam:
( masak atas daput gas) 1.
Santan kelapa kental 500 ml. Sesuai dihidang untuk minum petang ataupun di hari keramaian. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Sajikan bubur ketan hitam beserta dengan saus santan. Cara menikmati bubur kacang hijau.bisa di campur dengan sedikit bubur ketan hitam. Sebab tak puas makan aritu. Layari website icook asia untuk mendapat resipi penuh: Memasak menggunakan periuk tekanan noxxa ini menjadikan urusan di dapur, sangat pantas. Beras ketan hitam (yg telah direndam selama 7 jam) • air rendaman beras ketan hitam • santan • daun pandan • gula merah (chop) • garam • kayu manis/ kayu manis bubuk (jika suka) • jahe (jika suka) 40 menit. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Meh tengok camna nak masak bubur ni dalam periuk noxxa. Kemudian masukkan lobak merah dan isi ayam. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut.
1 cwn pulut hitam 1 mangkuk santan gula secukup rasa 1 helai daun pandan ½ st garam cara2: Tidak kira berapa banyak pulut yang hendak. Sajikan bubur ketan hitam beserta dengan saus santan. Cara untuk masak bubur pulut hitam: Ditanak.tiada sukatan beras.contoh ini ialah.
Bubur ketan hitam ginger and cinnamon sauce. Santan kelapa kental 500 ml. So last week teringin la nak makan bubur pulut hitam lagi. Cara membuat bubur ketan hitam : Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Caranya tidaklah susah tapi sebab kali pertama memasaknya, banyak perkara yang tidak pasti. Walaupun letih kerana seharian berada di kota damansara kerana membantu hubby mengecat rumah, namun sekembalinya ke rumah di keramat, sempat juga singgah di kedai membeli beras pulut hitam. Jangan risau ini ada tip mudah yang boleh membantu menyelesaikan masalah bubur pulut hitam yang masih berjelatah (keras) dan cair.
Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Cara membuat resepi bubur pulut hitam. Kalau takda periuk noxxa, boleh buat bubur ni dlm periuk biasa seperti di sini. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak dengan 1,5 liter air, masukkan pandan. Sentiasa kacau bubur semasa di masak. ( masak atas daput gas) 1. Basuh pulut hitam dan rebus dlm periuk noxxa high pressure 20 minit sehingga. Cuci bersih beras pulut hitam, rendam 2 jam (lebih elok semalaman beras cantik kembang dan cepat masak). So last week teringin la nak makan bubur pulut hitam lagi. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Beras pulutnya lembut dan tak pecah. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
Cara untuk masak bubur pulut hitam: Jangan risau ini ada tip mudah yang boleh membantu menyelesaikan masalah bubur pulut hitam yang masih berjelatah (keras) dan cair. Cara untuk masak bubur pulut hitam: 1 lembar daun pandan ( dibuat simpul ) 1/2 sendok teh garam. Bubur ini dimasak atas permintaan anak sulung kak noor yang teringin sangat nak makan bubur pulut hitam.
Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masakan bubur cha cha ni sangatlah mudah, cuma pastikan anda menggunakan santan yang segar sebagai bahan utama, pasti rasanya sedap. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Ikuti saja tiips penting ini. Masukkan gula merah dan garam, aduk hingga gula larut dan sudah tidak berair. Rebus pulut hitam tadi hingga kembang. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Time tengah semangat ni jangan spoil kan mood tu dgn bahan2 takde kan.
Basuh beras dan buang airnya.tak perlu tapis.
Caranya tidaklah susah tapi sebab kali pertama memasaknya, banyak perkara yang tidak pasti. Isi ayam ni boleh juga disimpan sikit untuk ditaburkan atas bubur masa nak makan nanti. Cara membuat bubur ketan hitam : Rebus pulut hitam tadi hingga kembang. Alihkan ke dalam periuk lain. 1 keping gula melaka ; Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat. Rebus pulut hitam dengan 6 cawan air dan daun pandan sehingga lembut guna api sederhana sahaja atau boleh guna pressure cooker.pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Terpaksa menanyakan my friend yarina cara cara memasaknya. Tidak kira berapa banyak pulut yang hendak. Sesuai dihidang untuk minum petang ataupun di hari keramaian.